Blog > Komentarze do wpisu
Spaghetti pomidorowe

Makaronos pomodoros :) Czyli spaghetti. Nie ma to jak wspaniała kuchnia włoska. I w dodatku w wersji wegetariańskiej!

 

Danie z dedykacją dla Kubicy. A dlatego, że za tydzień Kanada. A dlatego, że wraca po rocznej przerwie do kalendarza F1. A my się cieszymy bo ostatnim notowanym tam zwycięzcą jest nasz Rodzynek :) Czyli przywołujemy wspomnienia sprzed dwóch lat. I mamy smaka na powtórkę ;)

 

Spaghetti pomidorowe

Makaron pełnoziarnisty (ilość wg uznania)

Puszka pomidorów w całości

Młoda cebulka

Ząbek czosnku

Świeże listki bazylii

Oliwa z oliwek

Kostka warzywna

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano

w mojej wersji także kotlety sojowe

 

Makaron gotujemy al dente.

W tym samym czasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Młodą cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem :) Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Następnie dorzucamy kostkę warzywną i przyprawy wg uznania. Można dorzucić kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tuńczyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.

Nakładamy makaron, sos i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

piątek, 04 czerwca 2010, kamyla_k

Polecane wpisy

Komentarze
kaspiecze
2010/06/06 20:52:45
To tutaj też pochwalę: ten sos własnej roboty jest najlepszy!
Dziękuję za dodanie do inspiracji, ja z kolei pozwolę sobie "podglądać" ten blog ;)
-
kaspiecze
2010/06/06 23:31:42
i zapraszam do zabawy w 10 zdjęcie ;)
-
panna_malwinna
2010/06/24 13:21:10
Sosik pierwsza klasa;) uwielbiam makaronyyyy
AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć znajdujących się na tym blogu.