Blog > Komentarze do wpisu
Pasta serowa z białą papryką

Dziś rolę główną w mojej kuchni odgrywa biała papryka. Jest w niej coś magicznego i zawsze z utęsknieniem czekam aż pojawi się w warzywniakach. To chyba wspomnienie z dzieciństwa kiedy jeździłam na Węgry.

Bo furorę robiła tam na nas właśnie biała papryka. Kupowaliśmy ją do domu workami :) I niezapomniany jej smak połączony z wyjątkowym serkiem. Dzisiaj odpowiednikiem jest chyba serek śmietankowy Philadelphia. Ale wtedy (dawno, dawno) takiego serka nie można było dostać w Polsce.

Więc Węgry to nie tylko langosze na słodko czy słono :) Ja pamiętam je z białej papryki, śmietankowego serka i … oczywiście niezwykłych lodów. Jednak nic nie pobije smaku lodów laskowego orzecha we Włoszech …

No ale się rozmarzyłam … To może przepis? Dziś proponuję pastę z sera białego z białą papryką i moimi ulubionymi dodatkami ;)

Pasta serowa z białą papryką

ser chudy, biały 100g

papryka biała, ilość wg uznania

oliwa z oliwek, 1 łyżka

olej lniany, 1 łyżka

przyprawy: kurkuma, słodka i ostra papryka, majeranek, kminek, sól i pieprz (oczywiście wg uznania)

 

Białą paprykę kroimy w kostkę. Ser biały rozdrabniamy w miseczce widelcem. Doprawiamy przyprawami do smaku. Mieszamy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i olej lniany. Na koniec pokrojoną paprykę. Znowu mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

 

Jak dla mnie – prosto i smacznie :)

 

Taka pasta serowa świetnie komponuje się prawie ze wszystkimi warzywami. Jedna z innych ulubionych wersji to ta z dodatkiem młodej cebulki.

Przepis oczywiście taki sam jak powyżej, tylko, że dorzucamy młodą cebulkę. Lub jak kto woli oczywiście :)

sobota, 03 lipca 2010, kamyla_k

Polecane wpisy

Komentarze
emma001
2010/07/04 21:32:19
biała papryka zaciekawiła mnie ;) nigdy nie jadłam baa anawet nie widziałam
-
Gość: Ineria_Creeps, *.adsl.inetia.pl
2010/07/05 18:57:20
Bardzo dobre :) Dzeki za przepis!
-
edysia79
2010/07/08 07:19:43
Tak, tak, mnie też biała papryka kojarzy się z Węgrami i tam poznałam jej smak :)
Jeździłam tam w dzieciństwie na kolonie. Poza papryką zapamiętałam jeszcze arbuzy i gotowane kolby kukurydzy które były podawane jako deser po obiedzie ;)

Taką paprykę zazwyczaj w kawałkach układam sobie na chlebie z grubą kiełbasą, do pasty jeszcze jej nie próbowałam dodawać, ciekawa jestem jak smakuje.
-
kamyla_k
2010/07/08 23:04:45
edysia79 Polecam, mi do pasty pasuje idealnie :)

A ta kukurydza ... Prawda! Przecież to jak nic Węgry ;)
AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć znajdujących się na tym blogu.