Blog > Komentarze do wpisu
Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

Pomyślałam, że dzisiaj wrzucę pomysł na szybki i prosty przepis na obiad. Ja takie zestawienia uwielbiam. Dodatkowo świetnie sprawdza się w upalne dni. Chwila, moment i obiad gotowy. Bo i komu chce się męczyć nad garami w kuchni w upalne dni?

Chyba wszystkim znany zestaw. Sadzone jajko i gotowany kalafior  z koperkiem. U mnie jeszcze musi być maślanka / kefir / zsiadłe mleko.

 

Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

*przepis na 2 porcje

2 jajka

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

300 g różyczek kalafiora

Sól, pieprz

Kurkuma, słodka papryka

Masło lub oliwa z oliwek

Koperek

 

Koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jajka rozbijamy i wlewamy na patelnię. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy dopóki całe białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Wykładamy na talerz i sypiemy szczyptą koperku.

Wodę w garnku solimy i gotujemy. Do gotującej się wrzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy tak, żeby nie przegotować, jakieś 5-7 min. Następnie odcedzamy. Kalafior mieszamy z masłem lub oliwą z oliwek, koperkiem i przyprawami wg uznania. Podajemy z jajkiem.

A jeśli ktoś lubi to polecam do tego maślankę / kefir / zsiadłe mleko.

 

sobota, 24 lipca 2010, kamyla_k

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/28 18:04:39
Ciekawa propozycja na lekki letni obiad :)
AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć znajdujących się na tym blogu.