Blog > Komentarze do wpisu
Duszone pieczarki z ryżem i soczewicą w curry

Nie wiem czy ten pomysł powinno się zaliczyć do kuchni indyjskiej czy może chińskiej. Bo jest curry, jest ryż, są pieczarki i inne przyprawy. Ach! I jeszcze coś, bez czego brązowy ryż nie smakuje tak dobrze – zielona soczewica.

 

Duszone pieczarki z ryżem i soczewicą w curry

3 łyżki brązowego ryżu

3 łyżki zielonej soczewicy

8 średnich pieczarek (lub ilość wg uznania)

1 łyżka masła

Oliwa z oliwek

Przyprawa curry

Przyprawa do ziemniaków i frytek

Sól, pieprz

 

Do gotującej i lekko posolonej wody wrzucamy brązowy ryż. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy zieloną soczewicę. Gotujemy 25 minut.

Pieczarki kroimy na kawałki. Wysypujemy na folię aluminiową. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek (można użyć jakiejś innej ;)), solą i pieprzem. Dodajemy masło i zawijamy. Wkładamy do piekarnika i dusimy prze co najmniej 45 min w temperaturze 200st.

Ryż z soczewicą mieszamy z przyprawą curry.

Wyciągamy pieczarki i dokładamy ryż. Z powrotem wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut.

Następnie wykładamy i polewamy do smaku oliwą z oliwek.

 

 

Może nie jest to przepis pt. „szybko”, ale na pewno prosto, smacznie i sycąco. A przede wszystkim aromatycznie. Zawsze można pokombinować z różnymi przyprawami :)  

Pozostaje mi życzyć smacznego :)

środa, 04 sierpnia 2010, kamyla_k

Polecane wpisy

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć znajdujących się na tym blogu.