Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka rybna i puree z brokuł

Eksperymentowania ze zdrową – ale jakże smaczną! – kuchnią ciąg dalszy :)

Na pewno nowe inspiracje i dwie męskie rączki do pomocy :)) Jak najbardziej polecam gotowanie we dwoje. Nie ma większej frajdy w kuchni!

 

Zapiekanka rybna i puree z brokuł

Składnik (na dwie porcje)

 

2 filety rybne (najlepiej dorsz albo mintaj)

50 g serka homogenizowanego naturalnego

150 g serka wiejskiego lekkiego

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 mała cebula

Przyprawy: suszona i świeża bazylia, oregano, suszony koperek, słodka i ostra papryka, czosnek

Sól, pieprz – do smaku

 

1 brokuł

1 łyżeczka masła

1 łyżka jogurtu greckiego (u mnie lekki)

Sól i pieprz do smaku

 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety z ryby – posolić i popieprzyć. Posypać organo, bazylią, słodkąi ostrą papryką, ew. czosnkiem. Serek homogenizowany wymieszać z suszonym koperkiem i wysmarować nim rybę. Wstawić do lodówki na 30 – 60 min. Serek wiejski wymieszać z przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozsmarować na zamarynowanej rybie. Cebulę pokroić w cieniutkie pół krążki i rozsypać na serku wiejskim. Na wierzch potargać listki świeżej bazylii.

Można odłożyć do lodówki.

Rybę piec przez 20 min w 200 st C, a potem przez ok. 25 min w 160st C (tak, żeby cebulka się przypiekła).

 

Brokuły ugotować al dente. Wysypać na cedzak, tak żeby dobrze ociekły z wody. Następnie potraktować blenderem. Dodać masło, jogurt, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

 

I … smacznego :)

piątek, 12 sierpnia 2011, kamyla_k

Polecane wpisy

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdjęć znajdujących się na tym blogu.