RSS
pi徠ek, 02 listopada 2012
Make Life Fit

Kochani,

Serdecznie zapraszam Was na mojego nowego bloga :)

http://www.makelifefit.pl/

Tam znajdziecie wiele nowych przepis闚, a tak瞠 porad dotycz帷ych zdrowego stylu 篡cia.

pi徠ek, 12 sierpnia 2011
Zapiekanka rybna i puree z broku

Eksperymentowania ze zdrow – ale jak瞠 smaczn! – kuchni ci庵 dalszy :)

Na pewno nowe inspiracje i dwie m瘰kie r帷zki do pomocy :)) Jak najbardziej polecam gotowanie we dwoje. Nie ma wi瘯szej frajdy w kuchni!

Zapiekanka rybna i puree z broku

Sk豉dnik (na dwie porcje)

2 filety rybne (najlepiej dorsz albo mintaj)

50 g serka homogenizowanego naturalnego

150 g serka wiejskiego lekkiego

1 造瞠czka przecieru pomidorowego

1 ma豉 cebula

Przyprawy: suszona i 鈍ie瘸 bazylia, oregano, suszony koperek, s這dka i ostra papryka, czosnek

S鏊, pieprz – do smaku

1 broku

1 造瞠czka mas豉

1 造磬a jogurtu greckiego (u mnie lekki)

S鏊 i pieprz do smaku

W naczyniu 瘸roodpornym u這篡 filety z ryby – posoli i popieprzy. Posypa organo, bazyli, s這dk張 ostr papryk, ew. czosnkiem. Serek homogenizowany wymiesza z suszonym koperkiem i wysmarowa nim ryb. Wstawi do lod闚ki na 30 – 60 min. Serek wiejski wymiesza z przecierem pomidorowym, doprawi sol i pieprzem do smaku. Rozsmarowa na zamarynowanej rybie. Cebul pokroi w cieniutkie p馧 kr捫ki i rozsypa na serku wiejskim. Na wierzch potarga listki 鈍ie瞠j bazylii.

Mo積a od這篡 do lod闚ki.

Ryb piec przez 20 min w 200 st C, a potem przez ok. 25 min w 160st C (tak, 瞠by cebulka si przypiek豉).

Broku造 ugotowa al dente. Wysypa na cedzak, tak 瞠by dobrze ociek造 z wody. Nast瘼nie potraktowa blenderem. Doda mas這, jogurt, s鏊 i pieprz do smaku. Wymiesza.

I … smacznego :)

czwartek, 07 kwietnia 2011
Grillowany kurczak z broku豉mi i dipem czosnkowym.

Zainspirowana diet Pla Po逝dnia (South Beach) zaczynam serie przepis闚 w豉郾ie dla tej diety :)

Jakby kto chcia poczyta o diecie: http://www.dietasouthbeach.eu

Na pocz徠ek b璠 przepisy z Fazy I.

Grillowany kurczak z broku豉mi i dipem czosnkowym

Sk豉dniki (ilo嗆 wg uznania)

Pier z kurczaka lub indyka

Marynata: serek homogenizowany 0%, mieszanka przypraw (s鏊, pieprz czarny mielony, papryka s這dka i ostra, cz帳er)

Broku造 + przyprawy (kurkuma, papryka ostra, pieprz, s鏊 zio這wa)

Dip czosnkowy: 1/2 jogurtu naturalnego 1% t逝szczu (Zott), ser bia造 0% t逝szczu (do 50g), z帳ek czosnku, s鏊 i pieprz, mo積a doda 鈍ie瞠 zio豉;

Pier kroimy na ma貫 kawa貫czki i mieszamy z serkiem i zio豉mi. Odstawiamy do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc.

Dip: Ser bia造 rozdrabniamy widelcem a nast瘼nie mieszamy z jogurtem. Dodajemy s鏊 i pieprz do smaku i drobniutko posiekany lub przeci郾i皻y przez prask z帳ek czosnku. Ostawiamy do lod闚ki do przegryzienia si.

Broku造 rozdzielamy na r騜yczki i gotujemy na parze, ok. 3-4 minut (tak, 瞠by zosta造 twarde). Ugotowane, mieszamy z przyprawami.

Na rozgrzanej patelni grillowej uk豉damy kawa趾i zamarynowanej piersi. Pieczemy z obu stron. Pod koniec dodajemy broku造 i wszystko mieszamy. Chwil grillujemy.

I gotowe. Ca這嗆 mo積a pola 造磬 oliwy z oliwek. Podawa z dipem czosnkowym :)

*Zamiast patelni grillowej mo積a u篡 teflonow lub zwyk陰 (doda oliw z oliwek lub olej rzepakowy).

鈔oda, 23 marca 2011
Tort migda這wo-kokosowy z morelowym d瞠mem

Chyba mi si zat瘰kni這... Chyba musz wr鏂i ... Chyba na pewno:)

Tort migda這wo-kokosowy z morelowym d瞠mem

6 jajek

150 ml 鄉ietany krem闚ki

15 dag cukru

23 dag cukru pudru

13 dag mielonych migda堯w

10 dag mielonych orzech闚 w這skich

2 dag p豉tk闚 migda這wych

10 dag mas豉

marmolada / d瞠m morelowa/y

妃ietan gotujemy z cukrem, nast瘼nie zdejmujemy z ognia. Ucieramy 鄴速ka. Nie przerywaj帷 mieszania, podgrzewamy mas na ma造m do zg瘰tnienia. Nast瘼nie zdejmujemy z ognia i odk豉damy do ostygni璚ia. Bia趾a ubijamy z cukrem pudrem i 陰czymy ze zmielonymi migda豉mi i orzechami. Ciasto wylewamy na tortownic wy這穎n pergaminem. R闚no rozsmarowujemy i pieczemy w temp. 175蚓przez 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygni璚ia. Mas這 ucieramy mikserem, dodaj帷 po 造盧e zimnego kremu z 鄴速ek. Nast瘼nie rozcinamy ciasto na p馧. Mo積a je skropi (wrz徠ek, rum, sok z cytryny). Smarujemy d瞠mem / marmolad i nak豉damy drug po堯wk. Na to rozsmarowujemy krem i obsypujemy wi鏎kami kokosowymi. Do lod闚ki do przegryzienia si i gotowe :)

Przepis wyszukany w internecie, przeze mnie zmodyfikowany :)

poniedzia貫k, 13 wrze郾ia 2010
Zupa krem broku這wo-pomidorowa

Troch to trwa這, ale w ko鎍u wracam. Nareszcie.

D逝ga przerwa, wiele si wydarzy這, wiele si zmieni這, ale … Pewne smaki pozostaj ulubione ;) Dlatego dzisiaj znowu broku這wo.

疾by nie by這 nudno to broku這wo-pomidorowo. A 瞠by by這 smaczniej to zupa krem. Czyli co co uwielbiam.

Chyba musz si przyzna, 瞠 jestem broku這瞠rc ;) Kocham je pod ka盥 postaci. Zupa? Broku這wa! Zapiekane? Broku造! Gotowane? Broku造! Sa豉tka ? Z broku豉mi! Etc, etc …

Zupa krem broku這wo-pomidorowa

500 ml wody

1 marchew w korzeniu

¾ pietruszki w korzeniu

p馧 ma貫j cebuli (najlepiej zmiesza m這d i czerwon)

kawa貫k selera w korzeniu

2 szklanki r騜yczek i obranych 這dyg broku豉

kostka warzywna (lub wg uznania)

przyprawy: kurkuma, s這dka papryka, s鏊, pieprz

oliwa z oliwek

przecier pomidorowy (do smaku - wg uznania)

jogurt naturalny

Na gotuj帷 si wod wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa w korzeniu. Gotujemy pod przykryciem, na ma造m ogniu ok. 15 minut.

Nast瘼nie wrzucamy kostk warzywn i przyprawy (ilo嗆 wg uznania). Mieszamy i chwil gotujemy.

Wrzucamy r騜yczki i 這dygi broku豉. Gotujemy ok.3-4 min (wa積e, 瞠by nie rozgotowa i 瞠by zosta造 p馧-twarde). Nast瘼nie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze chwil.

/u mnie przecier dodany na samym ko鎍u, ale tylko w celach estetycznych i wizualnych ;) /

Na koniec doprawiamy jogurtem naturalnym i oliw z oliwek.

Mam nadziej, 瞠 pozara瘸m broku這w mani ;) Smacznego!

niedziela, 08 sierpnia 2010
Torcik cytrynowo-kokosowy

Tak sobie my郵, 瞠 nalepsze na po瞠gnanie b璠zie co s這dkiego … S這dkiego, ale nie za bardzo. Lekkie i delikatne, jednym zdaniem – rozp造waj帷e si w ustach. Torcik cytrynowo-kokosowy wg tego przepisu edysi79.

Nazwa豉bym go piankow bajk. 安ietnie sprawdza si na upalne dni (ale na te ponkure tak瞠!) – orze德iaj帷y, nie md造, bo nie z serii tych s這dkich. Orze德ia smak cytryny i ma郵anka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Bez pieczenia, wi璚 na pewno uda si ka盥emu. Do tego 豉dnie si prezentuje, a smakuje … ob喚d :)

Torcik cytrynowo-kokosowy

2 galaretki cytrynowe

300 g wi鏎k闚 kokosowych

500 ml kefiru (za drugim razem u篡豉m ma郵anki i smakowa這 bardziej)

250 ml 鄉ietany 30%

3/4 szklanki cukru pudru (u mnie 1 szkl i dalej nie by mocno s這dki)

okr庵貫 biszkopty

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gor帷ej wody, pozostawiamy do wystudzenia i st篹enia.

Wi鏎ki kokosowe zalewamy kefirem / ma郵ank i mieszamy. Odstawiamy na 30 min.

Form do tortownicy wyk豉damy biszkoptami.

Ubijamy 鄉ietank z cukrem pudrem.

Wi鏎ki z ma郵ank / kefirem 陰czymy z t篹ej帷 galaretk. Nast瘼nie dodajemy ubit 鄉ietank.

Gotow mas wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lod闚ki na ok. 2 godziny (u mnie na ca陰 noc).

I gotowe! Smacznego :)

A ja na jaki czas si 瞠gnam … Jutro wylatuj i wr鏂 … nie wiem kiedy. Na pewno przed pa寮ziernikiem. Jednak czy b璠 mia豉 czas i dost瘼 do Internetu – nie wiem. Je郵i tak to na pewno co wrzuc w mi璠zyczasie ;) A tymczasem pozdrawiam serdecznie i mi貫go urlopowania i gotowania wszystkim ;)

鈔oda, 04 sierpnia 2010
Duszone pieczarki z ry瞠m i soczewic w curry

Nie wiem czy ten pomys powinno si zaliczy do kuchni indyjskiej czy mo瞠 chi雟kiej. Bo jest curry, jest ry, s pieczarki i inne przyprawy. Ach! I jeszcze co, bez czego br您owy ry nie smakuje tak dobrze – zielona soczewica.

Duszone pieczarki z ry瞠m i soczewic w curry

3 造磬i br您owego ry簑

3 造磬i zielonej soczewicy

8 鈔ednich pieczarek (lub ilo嗆 wg uznania)

1 造磬a mas豉

Oliwa z oliwek

Przyprawa curry

Przyprawa do ziemniak闚 i frytek

S鏊, pieprz

Do gotuj帷ej i lekko posolonej wody wrzucamy br您owy ry. Gotujemy 5 minut. Nast瘼nie dodajemy zielon soczewic. Gotujemy 25 minut.

Pieczarki kroimy na kawa趾i. Wysypujemy na foli aluminiow. Doprawiamy przypraw do ziemniak闚 i frytek (mo積a u篡 jakiej innej ;)), sol i pieprzem. Dodajemy mas這 i zawijamy. Wk豉damy do piekarnika i dusimy prze co najmniej 45 min w temperaturze 200st.

Ry z soczewic mieszamy z przypraw curry.

Wyci庵amy pieczarki i dok豉damy ry. Z powrotem wk豉damy do piekarnika na jakie 10 minut.

Nast瘼nie wyk豉damy i polewamy do smaku oliw z oliwek.

Mo瞠 nie jest to przepis pt. „szybko”, ale na pewno prosto, smacznie i syc帷o. A przede wszystkim aromatycznie. Zawsze mo積a pokombinowa z r騜nymi przyprawami :)

Pozostaje mi 篡czy smacznego :)

pi徠ek, 30 lipca 2010
Sernik Jagodowo Malinowy

Nie da si ukry, 瞠 kocham maliny. Co do jag鏚 to jako nigdy nie by豉m ich wielk fank … Jednak wszystko si zmieni這 od czasu kiedy obejrza豉m „My Blueberry Nights”. Od tamtej chwili jagody kojarz mi si z niesamowit magi, z mi這軼i, z marzeniami.

Ciemna, ciep豉 noc. Cichy szum morza. Mokry piasek. Jagodowa mi這嗆.

„My Blueberry Nights” – bo 篡cie nie jest 豉twe, ale mo瞠 by pi瘯ne. Jagodowe …

To co kocham najbardziej – sernik, jagody, maliny – w jednym. Taki pomys z g這wy.

Sernik Jagodowo Malinowy

½ paczki okr庵造ch biszkopt闚 (najlepiej je wystawi tak 瞠by wysch造, lub u篡 tych pod逝積ych)

500g sera 鄉ietankowego mielonego

1 szklanka cukru pudru

½ opakowania budyniu 鄉ietankowego

2 jajka

1 造磬a soku z cytryny

200g jag鏚

200g malin

70g bia貫j czekolady

300 ml kwa郾ej 鄉ietany (12 lub 18%)

3 造磬i cukru pudru

ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy

Tortownic wyk豉damy foli aluminiow. Kruszymy biszkopty.

Bia陰 czekolad siekamy na drobniutkie kawa貫czki.

Ser 鄉ietankowy miksujemy z budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nast瘼nie dodajemy maliny i jagody – miksujemy. Na koniec wbijamy jajka. Chwil miksujemy. Wsypujemy bia陰 czekolad i mieszamy 造磬.

Mas serow wylewamy na biszkopty.

Sernik wk豉damy do nagrzanego do 180st piekarnika, pieczemy ok. godziny. Sernik powinien by wilgotny w 鈔odku, wi璚 tu pomijamy metod „suchego patyczka” :)

Kwa郾 鄉ietan mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem lub cukrem waniliowym. Polew wyla na sernik i zapieka jeszcze jakie 10 min.

Po upieczeniu i wystudzeniu wk豉damy do lod闚ki. U mnie na ca陰 noc :)

I oby by這 jagodowo :) Na czas kiedy uciekam upija si jagodowymi nocami ...

sobota, 24 lipca 2010
Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

Pomy郵a豉m, 瞠 dzisiaj wrzuc pomys na szybki i prosty przepis na obiad. Ja takie zestawienia uwielbiam. Dodatkowo 鈍ietnie sprawdza si w upalne dni. Chwila, moment i obiad gotowy. Bo i komu chce si m璚zy nad garami w kuchni w upalne dni?

Chyba wszystkim znany zestaw. Sadzone jajko i gotowany kalafior z koperkiem. U mnie jeszcze musi by ma郵anka / kefir / zsiad貫 mleko.

Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

*przepis na 2 porcje

2 jajka

Oliwa z oliwek

S鏊, pieprz

300 g r騜yczek kalafiora

S鏊, pieprz

Kurkuma, s這dka papryka

Mas這 lub oliwa z oliwek

Koperek

Koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliw z oliwek. Jajka rozbijamy i wlewamy na patelni. Solimy i pieprzymy do smaku. Sma篡my dop鏦i ca貫 bia趾o si zetnie (鄴速ko powinno pozosta p造nne). Wyk豉damy na talerz i sypiemy szczypt koperku.

Wod w garnku solimy i gotujemy. Do gotuj帷ej si wrzucamy r騜yczki kalafiora. Gotujemy tak, 瞠by nie przegotowa, jakie 5-7 min. Nast瘼nie odcedzamy. Kalafior mieszamy z mas貫m lub oliw z oliwek, koperkiem i przyprawami wg uznania. Podajemy z jajkiem.

A je郵i kto lubi to polecam do tego ma郵ank / kefir / zsiad貫 mleko.

poniedzia貫k, 19 lipca 2010
Szarlotka Razowa

A tak bo Facet przyni鏀 jab趾a z dzia趾i. I 瞠 trzeba by這 z nimi co zrobi – pad這 na szarlotk. Przepis wyszukany ju dawno na ugotuj.to

Przymierza豉m si, przymierza豉m i w ko鎍u nadarzy豉 si okazja.

Ilo嗆 sk豉dnik闚 podaj z uwagami, bo nast瘼nym razem na pewno zmieni ;)

Szarlotka z miodem i otr瑿ami (u mnie po prostu Razowa Szarlotka)

2 szklanki m彗i pszennej razowej (u mnie razowa 篡tnia)

20 dag mas豉 (proponuj doda ok. 150-170g na t ilo嗆 m彗i)

1 鄴速ko

1 造磬a miodu (da豉m 3 a i tak by這 za ma這 s這dkie;))

1 造磬i oliwy

2 造磬i otr帳

1 kg jab貫k anton闚ek (u mnie papier闚ki)

gar嗆 rodzynek

1 造磬a oleju (zast徙i豉m 2 造磬ami oliw z oliwek o smaku cytrynowym)

1 paczka p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo od siebie: orzechy w這skie, mieszanka pestek s這necznika i dyni, jagody i maliny, dodatkowo mi鏚

M彗 zagniatamy z mas貫m, 鄴速kiem i miodem. Formujemy kul, zawijamy w foli i wk豉damy do lod闚ki na jakie 30 min do sch這dzenia.

Orzechy siekamy.

Tortownic smarujemy oliw z oliwek i sypiemy otr瑿ami. Sch這dzone ciasto 軼ieramy na tarce. Lekko ugniatamy.

* ¼ orzech闚 i ¼ p豉tk闚 migda堯w mieszamy z miodem. Wyk豉damy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st, ok. 20 min.

Jab貫k nie obieramy (ja obra豉m :]) i 軼ieramy na tarce. Mieszamy z dwoma 造磬ami cytrynowej oliwy, rodzynkami i pozosta造mi orzechami. Je郵i dla kogo jest za ma這 s這dkie – doda miodu do smaku.

Na podpieczony sp鏚 wyk豉damy jab趾a. Sypiemy maliny i jagody, na to reszt p豉tk闚 migda這wych.

Wk豉damy do piekarnika na kolejne 20 min.

Szarlotka 鈍ietnie nadaje si na te upalne dni (chocia ostatnio troch deszczowo si porobi這 …). Nie jest s這dka, lekko kwaskowata co orze德ia. Poza tym nie ma lepszego po陰czenia ni orzechy, jab趾a, jagody i maliny. Robi si tak kolorowo i weso這 :)

I na koniec cuda, kt鏎e dosta豉m i kt鏎e kocham. Moje pi瘯ne modelki ;)

* wersja ode mnie ;)

 
1 , 2 , 3
AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyra瘸m zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdj耩 znajduj帷ych si na tym blogu.