RSS
pi徠ek, 30 lipca 2010
Sernik Jagodowo Malinowy

Nie da si ukry, 瞠 kocham maliny. Co do jag鏚 to jako nigdy nie by豉m ich wielk fank … Jednak wszystko si zmieni這 od czasu kiedy obejrza豉m „My Blueberry Nights”. Od tamtej chwili jagody kojarz mi si z niesamowit magi, z mi這軼i, z marzeniami.

Ciemna, ciep豉 noc. Cichy szum morza. Mokry piasek. Jagodowa mi這嗆.

„My Blueberry Nights” – bo 篡cie nie jest 豉twe, ale mo瞠 by pi瘯ne. Jagodowe …

To co kocham najbardziej – sernik, jagody, maliny – w jednym. Taki pomys z g這wy.

Sernik Jagodowo Malinowy

½ paczki okr庵造ch biszkopt闚 (najlepiej je wystawi tak 瞠by wysch造, lub u篡 tych pod逝積ych)

500g sera 鄉ietankowego mielonego

1 szklanka cukru pudru

½ opakowania budyniu 鄉ietankowego

2 jajka

1 造磬a soku z cytryny

200g jag鏚

200g malin

70g bia貫j czekolady

300 ml kwa郾ej 鄉ietany (12 lub 18%)

3 造磬i cukru pudru

ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy

Tortownic wyk豉damy foli aluminiow. Kruszymy biszkopty.

Bia陰 czekolad siekamy na drobniutkie kawa貫czki.

Ser 鄉ietankowy miksujemy z budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nast瘼nie dodajemy maliny i jagody – miksujemy. Na koniec wbijamy jajka. Chwil miksujemy. Wsypujemy bia陰 czekolad i mieszamy 造磬.

Mas serow wylewamy na biszkopty.

Sernik wk豉damy do nagrzanego do 180st piekarnika, pieczemy ok. godziny. Sernik powinien by wilgotny w 鈔odku, wi璚 tu pomijamy metod „suchego patyczka” :)

Kwa郾 鄉ietan mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem lub cukrem waniliowym. Polew wyla na sernik i zapieka jeszcze jakie 10 min.

Po upieczeniu i wystudzeniu wk豉damy do lod闚ki. U mnie na ca陰 noc :)

I oby by這 jagodowo :) Na czas kiedy uciekam upija si jagodowymi nocami ...

sobota, 24 lipca 2010
Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

Pomy郵a豉m, 瞠 dzisiaj wrzuc pomys na szybki i prosty przepis na obiad. Ja takie zestawienia uwielbiam. Dodatkowo 鈍ietnie sprawdza si w upalne dni. Chwila, moment i obiad gotowy. Bo i komu chce si m璚zy nad garami w kuchni w upalne dni?

Chyba wszystkim znany zestaw. Sadzone jajko i gotowany kalafior z koperkiem. U mnie jeszcze musi by ma郵anka / kefir / zsiad貫 mleko.

Sadzone jajko z kalafiorem i koperkiem

*przepis na 2 porcje

2 jajka

Oliwa z oliwek

S鏊, pieprz

300 g r騜yczek kalafiora

S鏊, pieprz

Kurkuma, s這dka papryka

Mas這 lub oliwa z oliwek

Koperek

Koperek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliw z oliwek. Jajka rozbijamy i wlewamy na patelni. Solimy i pieprzymy do smaku. Sma篡my dop鏦i ca貫 bia趾o si zetnie (鄴速ko powinno pozosta p造nne). Wyk豉damy na talerz i sypiemy szczypt koperku.

Wod w garnku solimy i gotujemy. Do gotuj帷ej si wrzucamy r騜yczki kalafiora. Gotujemy tak, 瞠by nie przegotowa, jakie 5-7 min. Nast瘼nie odcedzamy. Kalafior mieszamy z mas貫m lub oliw z oliwek, koperkiem i przyprawami wg uznania. Podajemy z jajkiem.

A je郵i kto lubi to polecam do tego ma郵ank / kefir / zsiad貫 mleko.

poniedzia貫k, 19 lipca 2010
Szarlotka Razowa

A tak bo Facet przyni鏀 jab趾a z dzia趾i. I 瞠 trzeba by這 z nimi co zrobi – pad這 na szarlotk. Przepis wyszukany ju dawno na ugotuj.to

Przymierza豉m si, przymierza豉m i w ko鎍u nadarzy豉 si okazja.

Ilo嗆 sk豉dnik闚 podaj z uwagami, bo nast瘼nym razem na pewno zmieni ;)

Szarlotka z miodem i otr瑿ami (u mnie po prostu Razowa Szarlotka)

2 szklanki m彗i pszennej razowej (u mnie razowa 篡tnia)

20 dag mas豉 (proponuj doda ok. 150-170g na t ilo嗆 m彗i)

1 鄴速ko

1 造磬a miodu (da豉m 3 a i tak by這 za ma這 s這dkie;))

1 造磬i oliwy

2 造磬i otr帳

1 kg jab貫k anton闚ek (u mnie papier闚ki)

gar嗆 rodzynek

1 造磬a oleju (zast徙i豉m 2 造磬ami oliw z oliwek o smaku cytrynowym)

1 paczka p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo od siebie: orzechy w這skie, mieszanka pestek s這necznika i dyni, jagody i maliny, dodatkowo mi鏚

M彗 zagniatamy z mas貫m, 鄴速kiem i miodem. Formujemy kul, zawijamy w foli i wk豉damy do lod闚ki na jakie 30 min do sch這dzenia.

Orzechy siekamy.

Tortownic smarujemy oliw z oliwek i sypiemy otr瑿ami. Sch這dzone ciasto 軼ieramy na tarce. Lekko ugniatamy.

* ¼ orzech闚 i ¼ p豉tk闚 migda堯w mieszamy z miodem. Wyk豉damy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st, ok. 20 min.

Jab貫k nie obieramy (ja obra豉m :]) i 軼ieramy na tarce. Mieszamy z dwoma 造磬ami cytrynowej oliwy, rodzynkami i pozosta造mi orzechami. Je郵i dla kogo jest za ma這 s這dkie – doda miodu do smaku.

Na podpieczony sp鏚 wyk豉damy jab趾a. Sypiemy maliny i jagody, na to reszt p豉tk闚 migda這wych.

Wk豉damy do piekarnika na kolejne 20 min.

Szarlotka 鈍ietnie nadaje si na te upalne dni (chocia ostatnio troch deszczowo si porobi這 …). Nie jest s這dka, lekko kwaskowata co orze德ia. Poza tym nie ma lepszego po陰czenia ni orzechy, jab趾a, jagody i maliny. Robi si tak kolorowo i weso這 :)

I na koniec cuda, kt鏎e dosta豉m i kt鏎e kocham. Moje pi瘯ne modelki ;)

* wersja ode mnie ;)

czwartek, 15 lipca 2010
Sa豉tka z bobem i makaronem

Uwielbiam takie chwile kiedy wpadam do kuchni, 豉pie co jest i bez potrzeby tworzenia listy produkt闚 – obiad czy co bardziej wymy郵nego do jedzenia gotowe :)

G堯wn rol odegra b鏏. Reszta to improwizacja, ale inspiracj by ten przepis Cuda.wianki. Ja tortellini nie mia豉m, ale zwyk造 makaron do spaghetti zawsze si znajdzie.

Jednak najbardziej to co mi si spodoba這 to ‘wersja dla faceta’. I tego si uczepi豉m.

Sa豉tka z bobem i makaronem

*sk豉dniki raczej na oko

b鏏

pomidory

szczypiorek /szalotka

makaron (dowolny)

w璠zony boczek

s鏊, pieprz (do smaku)

oliwa z oliwek

ocet lub sok z cytryny

Makaron gotujemy al dente.

B鏏 wrzucamy do osolonego wrz徠ku i gotujemy do mi瘯ko軼i (jakie 20 – 30 min.). Nast瘼nie odcedzamy i gdy ostygnie – obieramy z 逝pinek.

Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsma瘸my na suchej patelni.

Pomidory sparzamy i obieramy ze sk鏎ki, kroimy na kawa趾i. Siekamy szczypiorek /szalotk.

Ocet / sok z cytryny mieszamy z oliw z oliwek.

Wszystkie sk豉dniki 陰czymy i doprawiamy do smaku. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lod闚ki na jakie 30 min.

Facet zadowolony? Zadowolony! ;)

Tagi: b鏏 makaron
23:16, kamyla_k
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 lipca 2010
Malinowo, truskawkowo - koktajl.

Chyba nie mam pomys逝 na co bardziej wymy郵nego …

Pomi璠zy smutn Wielk Brytani, gdzie pech i z這嗆 bierze g鏎, a cudownym i r闚nocze郾ie pechowym Krakowem – gdzie upa zabiera wszystkie si造 robi miejsce na m鎩 ulubiony sezon truskawkowo malinowy.

Nie ma nic prostszego, szybszego i koj帷ego na te upalne, m璚z帷e dni.

Koktajl malinowy

150 g malin

75 ml ma郵anki lub kefiru

5 g cukru brzozowego (lub 造瞠czka miodu)

Wszystko traktujemy blenderem i … gotowe :) Najlepiej podawa sch這dzone (u mnie owoce i ma郵anka prosto z lod闚ki, przed przygotowaniem).

Koktaj truskawkowy

200 g truskawek

120 ml ma郵anki lub kefiru

5 g cukru brzozowego lub miodu

Przygotowanie tak samo jak powy瞠j.

Oczywi軼ie mo積a si bawi ilo軼iami, proporcjami i wyborem owoc闚. Niekt鏎zy pij taki koktajl z mlekiem. Dla mnie jednak z ma郵ank i kefirem jest bardziej orze德iaj帷y :)

A 瞠 tak jako du穎 tego Krakowa, to ... nasz這 mnie na moje bazgro造. W豉郾ie z tego miejsca.

„Z Krakowa”

Ranek ch這dny i zimny

Rozbudzi rozpalone cia這

R騜e czerwone i delikatne

Rozsypane na bia貫j po軼ieli

Rower sta gdzie wcze郾iej

Ruszany – nie, dotykany – nie

Roztopiony jednak we mgle

Rozszarpanej przez napi皻e powietrze

Ruch przed siebie w z逝dzeniu

Rozp豉kana i niewidoma twarz

Rozmazane kontury cia豉 obojga

Rozbiegany, g逝chy blask

Rosa na bladej twarzy

Rozchwiany balans cia豉

Rozdarty szklany i mglisty wzrok

Rozkoszny dotyk mgie, a boli

Rozedrgany oddech

Raczej w innym ciele

Rozmazany, chory obraz

Rozproszony rozs康ek, g喚biej

Roztargnienie porywa

Rozum karze

Rozwiewane uczucia

Rozpadaj帷e si motyle

Rumiankowe morze daleko

Roz這篡這 skrzyd豉 mew

Roztrz瘰ione, czarne niebo

Rykiem samo ucisza si

Rozlana czerwie na bia貫j po軼ieli

Rany krwi by豉, nie r騜 czerwieni

Rozszarpane, cienkie serce

Rozkopana do granic dusza

Roz瘸rzony b鏊 samotno軼i

Rankiem wylewa krew snu i nico軼i

Razem

Rozejd幟y

Rozdzielmy

Rozwalmy

Rozszarpmy

Razem to osobno

R闚no bez sensu

Rysunek szklanego pragnienia

Rych貫go niespe軟ienia

Raj utraconego marzenia

Radosnej 鄉ierci miasta

Razem fa連zywe

Rak mi這軼i

Krak闚

wtorek, 06 lipca 2010
Ciasto marchewkowe

By豉 papryka to dzisiaj marchewka. Ale na s這dko. By這 z akcentem w璕ierskim, a dzi jest z fi雟kim.

Ciasto marchewkowe, lub po prostu marchwiak. Pami皻am jak dzi, kiedy moja znajoma przywioz豉 to ciasto na imprez sylwestrow. Wr鏂i豉 z Finlandii przywo膨c stamt康 oryginalny przepis na marchwiaka. Ale … Ciasto z marchewk? Wszyscy byli zdegustowani. Dop鏦i nie spr鏏owali :)

Dzi to jedno z moich ulubionych ciast. W dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu. 畝dna filozofia, a jaki smak!

Ciasto marchewkowe

*przepis z Finlandii, troszk przeze mnie zmieniony ;)

3 jajka

1 i ½ szklanki m彗i pszennej (r闚nie dobrze mo瞠 by pszenna pe軟oziarnista lub razowa – sprawdzone)

1 szklanka cukru

1 i ½ szklanki startej marchwi (lub nieco wi璚ej)

½ szklanki oleju

1 造瞠czka sody oczyszczonej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造瞠czka cynamonu

1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej

Ja dorzucam jeszcze rodzynki i posiekane orzechy (po gar軼i)

Sch這dzone jajka miksujemy razem z cukrem na bia陰, puszyst mas (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.

Nast瘼nie dodajemy m彗, proszek do pieczenia, sod, cynamon i ga趾 muszkato這w. Mieszamy.

Na koniec dodajemy start marchew, olej i nasze dodatki :) Zn闚 mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.

Pieczemy jak捷 godzink w temperaturze 170-180 stopni.

Mo積a podawa z cukrem pudrem, lukrem, polew czekoladow, serkiem waniliowym, serkiem topionym – 鄉ietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twaro磬iem.

*Polewa czekoladowa

  • polewa: czubata 造磬a kakao
  • 4 造瞠czki cukru 造瞠czka mas豉
  • 2 造瞠czki zimnej wody

Wszystkie sk豉dniki 陰czymy i gotujemy na bardzo ma造m ogniu, a do rozpuszczenia sk豉dnik闚.

*Twaro瞠k

  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag mas豉
  • 20 dag t逝stego twaro磬u 鄉ietankowego
  • aromat waniliowy

Topimy mas這 i pozostawiamy do ostygni璚ia. Twaro瞠k ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywaj帷 ucierania powoli wlewamy ostudzone, stopione mas這.

*Lukier (m鎩 ulubiony)

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • rum

Sk豉dniki na oko :) Wszystko mieszamy tak, 瞠by powsta豉 w miar g瘰ta masa. Nie za bardzo lej帷a si, ale te nie za sztywna. Lukier p騧niej zastygnie.

Przepis sprawdza si na ka盥e okazj. 安i皻a, niedziele, urodziny, imieniny, w zwyk貫 szare dni. U mnie ostatnio 鈍ietnie sprawdzi這 si na ognisku :)

Przynajmniej mam tak cich nadzieje, 瞠 je瞠li znik造 wszystkie kawa趾i to smakowa這 … :)

sobota, 03 lipca 2010
Pasta serowa z bia陰 papryk

Dzi rol g堯wn w mojej kuchni odgrywa bia豉 papryka. Jest w niej co magicznego i zawsze z ut瘰knieniem czekam a pojawi si w warzywniakach. To chyba wspomnienie z dzieci雟twa kiedy je寮zi豉m na W璕ry.

Bo furor robi豉 tam na nas w豉郾ie bia豉 papryka. Kupowali鄉y j do domu workami :) I niezapomniany jej smak po陰czony z wyj徠kowym serkiem. Dzisiaj odpowiednikiem jest chyba serek 鄉ietankowy Philadelphia. Ale wtedy (dawno, dawno) takiego serka nie mo積a by這 dosta w Polsce.

Wi璚 W璕ry to nie tylko langosze na s這dko czy s這no :) Ja pami皻am je z bia貫j papryki, 鄉ietankowego serka i … oczywi軼ie niezwyk造ch lod闚. Jednak nic nie pobije smaku lod闚 laskowego orzecha we W這szech …

No ale si rozmarzy豉m … To mo瞠 przepis? Dzi proponuj past z sera bia貫go z bia陰 papryk i moimi ulubionymi dodatkami ;)

Pasta serowa z bia陰 papryk

ser chudy, bia造 100g

papryka bia豉, ilo嗆 wg uznania

oliwa z oliwek, 1 造磬a

olej lniany, 1 造磬a

przyprawy: kurkuma, s這dka i ostra papryka, majeranek, kminek, s鏊 i pieprz (oczywi軼ie wg uznania)

Bia陰 papryk kroimy w kostk. Ser bia造 rozdrabniamy w miseczce widelcem. Doprawiamy przyprawami do smaku. Mieszamy. Nast瘼nie dodajemy oliw z oliwek i olej lniany. Na koniec pokrojon papryk. Znowu mieszamy i odstawiamy na jaki czas do lod闚ki.

Jak dla mnie – prosto i smacznie :)

Taka pasta serowa 鈍ietnie komponuje si prawie ze wszystkimi warzywami. Jedna z innych ulubionych wersji to ta z dodatkiem m這dej cebulki.

Przepis oczywi軼ie taki sam jak powy瞠j, tylko, 瞠 dorzucamy m這d cebulk. Lub jak kto woli oczywi軼ie :)

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyra瘸m zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdj耩 znajduj帷ych si na tym blogu.