RSS
niedziela, 08 sierpnia 2010
Torcik cytrynowo-kokosowy

Tak sobie my郵, 瞠 nalepsze na po瞠gnanie b璠zie co s這dkiego … S這dkiego, ale nie za bardzo. Lekkie i delikatne, jednym zdaniem – rozp造waj帷e si w ustach. Torcik cytrynowo-kokosowy wg tego przepisu edysi79.

Nazwa豉bym go piankow bajk. 安ietnie sprawdza si na upalne dni (ale na te ponkure tak瞠!) – orze德iaj帷y, nie md造, bo nie z serii tych s這dkich. Orze德ia smak cytryny i ma郵anka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Bez pieczenia, wi璚 na pewno uda si ka盥emu. Do tego 豉dnie si prezentuje, a smakuje … ob喚d :)

Torcik cytrynowo-kokosowy

2 galaretki cytrynowe

300 g wi鏎k闚 kokosowych

500 ml kefiru (za drugim razem u篡豉m ma郵anki i smakowa這 bardziej)

250 ml 鄉ietany 30%

3/4 szklanki cukru pudru (u mnie 1 szkl i dalej nie by mocno s這dki)

okr庵貫 biszkopty

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gor帷ej wody, pozostawiamy do wystudzenia i st篹enia.

Wi鏎ki kokosowe zalewamy kefirem / ma郵ank i mieszamy. Odstawiamy na 30 min.

Form do tortownicy wyk豉damy biszkoptami.

Ubijamy 鄉ietank z cukrem pudrem.

Wi鏎ki z ma郵ank / kefirem 陰czymy z t篹ej帷 galaretk. Nast瘼nie dodajemy ubit 鄉ietank.

Gotow mas wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lod闚ki na ok. 2 godziny (u mnie na ca陰 noc).

I gotowe! Smacznego :)

A ja na jaki czas si 瞠gnam … Jutro wylatuj i wr鏂 … nie wiem kiedy. Na pewno przed pa寮ziernikiem. Jednak czy b璠 mia豉 czas i dost瘼 do Internetu – nie wiem. Je郵i tak to na pewno co wrzuc w mi璠zyczasie ;) A tymczasem pozdrawiam serdecznie i mi貫go urlopowania i gotowania wszystkim ;)

鈔oda, 04 sierpnia 2010
Duszone pieczarki z ry瞠m i soczewic w curry

Nie wiem czy ten pomys powinno si zaliczy do kuchni indyjskiej czy mo瞠 chi雟kiej. Bo jest curry, jest ry, s pieczarki i inne przyprawy. Ach! I jeszcze co, bez czego br您owy ry nie smakuje tak dobrze – zielona soczewica.

Duszone pieczarki z ry瞠m i soczewic w curry

3 造磬i br您owego ry簑

3 造磬i zielonej soczewicy

8 鈔ednich pieczarek (lub ilo嗆 wg uznania)

1 造磬a mas豉

Oliwa z oliwek

Przyprawa curry

Przyprawa do ziemniak闚 i frytek

S鏊, pieprz

Do gotuj帷ej i lekko posolonej wody wrzucamy br您owy ry. Gotujemy 5 minut. Nast瘼nie dodajemy zielon soczewic. Gotujemy 25 minut.

Pieczarki kroimy na kawa趾i. Wysypujemy na foli aluminiow. Doprawiamy przypraw do ziemniak闚 i frytek (mo積a u篡 jakiej innej ;)), sol i pieprzem. Dodajemy mas這 i zawijamy. Wk豉damy do piekarnika i dusimy prze co najmniej 45 min w temperaturze 200st.

Ry z soczewic mieszamy z przypraw curry.

Wyci庵amy pieczarki i dok豉damy ry. Z powrotem wk豉damy do piekarnika na jakie 10 minut.

Nast瘼nie wyk豉damy i polewamy do smaku oliw z oliwek.

Mo瞠 nie jest to przepis pt. „szybko”, ale na pewno prosto, smacznie i syc帷o. A przede wszystkim aromatycznie. Zawsze mo積a pokombinowa z r騜nymi przyprawami :)

Pozostaje mi 篡czy smacznego :)

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyra瘸m zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdj耩 znajduj帷ych si na tym blogu.