RSS
pi徠ek, 12 sierpnia 2011
Zapiekanka rybna i puree z broku

Eksperymentowania ze zdrow – ale jak瞠 smaczn! – kuchni ci庵 dalszy :)

Na pewno nowe inspiracje i dwie m瘰kie r帷zki do pomocy :)) Jak najbardziej polecam gotowanie we dwoje. Nie ma wi瘯szej frajdy w kuchni!

Zapiekanka rybna i puree z broku

Sk豉dnik (na dwie porcje)

2 filety rybne (najlepiej dorsz albo mintaj)

50 g serka homogenizowanego naturalnego

150 g serka wiejskiego lekkiego

1 造瞠czka przecieru pomidorowego

1 ma豉 cebula

Przyprawy: suszona i 鈍ie瘸 bazylia, oregano, suszony koperek, s這dka i ostra papryka, czosnek

S鏊, pieprz – do smaku

1 broku

1 造瞠czka mas豉

1 造磬a jogurtu greckiego (u mnie lekki)

S鏊 i pieprz do smaku

W naczyniu 瘸roodpornym u這篡 filety z ryby – posoli i popieprzy. Posypa organo, bazyli, s這dk張 ostr papryk, ew. czosnkiem. Serek homogenizowany wymiesza z suszonym koperkiem i wysmarowa nim ryb. Wstawi do lod闚ki na 30 – 60 min. Serek wiejski wymiesza z przecierem pomidorowym, doprawi sol i pieprzem do smaku. Rozsmarowa na zamarynowanej rybie. Cebul pokroi w cieniutkie p馧 kr捫ki i rozsypa na serku wiejskim. Na wierzch potarga listki 鈍ie瞠j bazylii.

Mo積a od這篡 do lod闚ki.

Ryb piec przez 20 min w 200 st C, a potem przez ok. 25 min w 160st C (tak, 瞠by cebulka si przypiek豉).

Broku造 ugotowa al dente. Wysypa na cedzak, tak 瞠by dobrze ociek造 z wody. Nast瘼nie potraktowa blenderem. Doda mas這, jogurt, s鏊 i pieprz do smaku. Wymiesza.

I … smacznego :)

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyra瘸m zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdj耩 znajduj帷ych si na tym blogu.