RSS
czwartek, 15 lipca 2010
Sa豉tka z bobem i makaronem

Uwielbiam takie chwile kiedy wpadam do kuchni, 豉pie co jest i bez potrzeby tworzenia listy produkt闚 – obiad czy co bardziej wymy郵nego do jedzenia gotowe :)

G堯wn rol odegra b鏏. Reszta to improwizacja, ale inspiracj by ten przepis Cuda.wianki. Ja tortellini nie mia豉m, ale zwyk造 makaron do spaghetti zawsze si znajdzie.

Jednak najbardziej to co mi si spodoba這 to ‘wersja dla faceta’. I tego si uczepi豉m.

Sa豉tka z bobem i makaronem

*sk豉dniki raczej na oko

b鏏

pomidory

szczypiorek /szalotka

makaron (dowolny)

w璠zony boczek

s鏊, pieprz (do smaku)

oliwa z oliwek

ocet lub sok z cytryny

Makaron gotujemy al dente.

B鏏 wrzucamy do osolonego wrz徠ku i gotujemy do mi瘯ko軼i (jakie 20 – 30 min.). Nast瘼nie odcedzamy i gdy ostygnie – obieramy z 逝pinek.

Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsma瘸my na suchej patelni.

Pomidory sparzamy i obieramy ze sk鏎ki, kroimy na kawa趾i. Siekamy szczypiorek /szalotk.

Ocet / sok z cytryny mieszamy z oliw z oliwek.

Wszystkie sk豉dniki 陰czymy i doprawiamy do smaku. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lod闚ki na jakie 30 min.

Facet zadowolony? Zadowolony! ;)

Tagi: b鏏 makaron
23:16, kamyla_k
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 lipca 2010
Malinowo, truskawkowo - koktajl.

Chyba nie mam pomys逝 na co bardziej wymy郵nego …

Pomi璠zy smutn Wielk Brytani, gdzie pech i z這嗆 bierze g鏎, a cudownym i r闚nocze郾ie pechowym Krakowem – gdzie upa zabiera wszystkie si造 robi miejsce na m鎩 ulubiony sezon truskawkowo malinowy.

Nie ma nic prostszego, szybszego i koj帷ego na te upalne, m璚z帷e dni.

Koktajl malinowy

150 g malin

75 ml ma郵anki lub kefiru

5 g cukru brzozowego (lub 造瞠czka miodu)

Wszystko traktujemy blenderem i … gotowe :) Najlepiej podawa sch這dzone (u mnie owoce i ma郵anka prosto z lod闚ki, przed przygotowaniem).

Koktaj truskawkowy

200 g truskawek

120 ml ma郵anki lub kefiru

5 g cukru brzozowego lub miodu

Przygotowanie tak samo jak powy瞠j.

Oczywi軼ie mo積a si bawi ilo軼iami, proporcjami i wyborem owoc闚. Niekt鏎zy pij taki koktajl z mlekiem. Dla mnie jednak z ma郵ank i kefirem jest bardziej orze德iaj帷y :)

A 瞠 tak jako du穎 tego Krakowa, to ... nasz這 mnie na moje bazgro造. W豉郾ie z tego miejsca.

„Z Krakowa”

Ranek ch這dny i zimny

Rozbudzi rozpalone cia這

R騜e czerwone i delikatne

Rozsypane na bia貫j po軼ieli

Rower sta gdzie wcze郾iej

Ruszany – nie, dotykany – nie

Roztopiony jednak we mgle

Rozszarpanej przez napi皻e powietrze

Ruch przed siebie w z逝dzeniu

Rozp豉kana i niewidoma twarz

Rozmazane kontury cia豉 obojga

Rozbiegany, g逝chy blask

Rosa na bladej twarzy

Rozchwiany balans cia豉

Rozdarty szklany i mglisty wzrok

Rozkoszny dotyk mgie, a boli

Rozedrgany oddech

Raczej w innym ciele

Rozmazany, chory obraz

Rozproszony rozs康ek, g喚biej

Roztargnienie porywa

Rozum karze

Rozwiewane uczucia

Rozpadaj帷e si motyle

Rumiankowe morze daleko

Roz這篡這 skrzyd豉 mew

Roztrz瘰ione, czarne niebo

Rykiem samo ucisza si

Rozlana czerwie na bia貫j po軼ieli

Rany krwi by豉, nie r騜 czerwieni

Rozszarpane, cienkie serce

Rozkopana do granic dusza

Roz瘸rzony b鏊 samotno軼i

Rankiem wylewa krew snu i nico軼i

Razem

Rozejd幟y

Rozdzielmy

Rozwalmy

Rozszarpmy

Razem to osobno

R闚no bez sensu

Rysunek szklanego pragnienia

Rych貫go niespe軟ienia

Raj utraconego marzenia

Radosnej 鄉ierci miasta

Razem fa連zywe

Rak mi這軼i

Krak闚

wtorek, 06 lipca 2010
Ciasto marchewkowe

By豉 papryka to dzisiaj marchewka. Ale na s這dko. By這 z akcentem w璕ierskim, a dzi jest z fi雟kim.

Ciasto marchewkowe, lub po prostu marchwiak. Pami皻am jak dzi, kiedy moja znajoma przywioz豉 to ciasto na imprez sylwestrow. Wr鏂i豉 z Finlandii przywo膨c stamt康 oryginalny przepis na marchwiaka. Ale … Ciasto z marchewk? Wszyscy byli zdegustowani. Dop鏦i nie spr鏏owali :)

Dzi to jedno z moich ulubionych ciast. W dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu. 畝dna filozofia, a jaki smak!

Ciasto marchewkowe

*przepis z Finlandii, troszk przeze mnie zmieniony ;)

3 jajka

1 i ½ szklanki m彗i pszennej (r闚nie dobrze mo瞠 by pszenna pe軟oziarnista lub razowa – sprawdzone)

1 szklanka cukru

1 i ½ szklanki startej marchwi (lub nieco wi璚ej)

½ szklanki oleju

1 造瞠czka sody oczyszczonej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造瞠czka cynamonu

1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej

Ja dorzucam jeszcze rodzynki i posiekane orzechy (po gar軼i)

Sch這dzone jajka miksujemy razem z cukrem na bia陰, puszyst mas (jak na biszkopta). U mnie trwa to do 7 minut.

Nast瘼nie dodajemy m彗, proszek do pieczenia, sod, cynamon i ga趾 muszkato這w. Mieszamy.

Na koniec dodajemy start marchew, olej i nasze dodatki :) Zn闚 mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy, wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart.

Pieczemy jak捷 godzink w temperaturze 170-180 stopni.

Mo積a podawa z cukrem pudrem, lukrem, polew czekoladow, serkiem waniliowym, serkiem topionym – 鄉ietankowym (wersja oryginalna z Finlandii) lub z twaro磬iem.

*Polewa czekoladowa

  • polewa: czubata 造磬a kakao
  • 4 造瞠czki cukru 造瞠czka mas豉
  • 2 造瞠czki zimnej wody

Wszystkie sk豉dniki 陰czymy i gotujemy na bardzo ma造m ogniu, a do rozpuszczenia sk豉dnik闚.

*Twaro瞠k

  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag mas豉
  • 20 dag t逝stego twaro磬u 鄉ietankowego
  • aromat waniliowy

Topimy mas這 i pozostawiamy do ostygni璚ia. Twaro瞠k ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywaj帷 ucierania powoli wlewamy ostudzone, stopione mas這.

*Lukier (m鎩 ulubiony)

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • rum

Sk豉dniki na oko :) Wszystko mieszamy tak, 瞠by powsta豉 w miar g瘰ta masa. Nie za bardzo lej帷a si, ale te nie za sztywna. Lukier p騧niej zastygnie.

Przepis sprawdza si na ka盥e okazj. 安i皻a, niedziele, urodziny, imieniny, w zwyk貫 szare dni. U mnie ostatnio 鈍ietnie sprawdzi這 si na ognisku :)

Przynajmniej mam tak cich nadzieje, 瞠 je瞠li znik造 wszystkie kawa趾i to smakowa這 … :)

sobota, 03 lipca 2010
Pasta serowa z bia陰 papryk

Dzi rol g堯wn w mojej kuchni odgrywa bia豉 papryka. Jest w niej co magicznego i zawsze z ut瘰knieniem czekam a pojawi si w warzywniakach. To chyba wspomnienie z dzieci雟twa kiedy je寮zi豉m na W璕ry.

Bo furor robi豉 tam na nas w豉郾ie bia豉 papryka. Kupowali鄉y j do domu workami :) I niezapomniany jej smak po陰czony z wyj徠kowym serkiem. Dzisiaj odpowiednikiem jest chyba serek 鄉ietankowy Philadelphia. Ale wtedy (dawno, dawno) takiego serka nie mo積a by這 dosta w Polsce.

Wi璚 W璕ry to nie tylko langosze na s這dko czy s這no :) Ja pami皻am je z bia貫j papryki, 鄉ietankowego serka i … oczywi軼ie niezwyk造ch lod闚. Jednak nic nie pobije smaku lod闚 laskowego orzecha we W這szech …

No ale si rozmarzy豉m … To mo瞠 przepis? Dzi proponuj past z sera bia貫go z bia陰 papryk i moimi ulubionymi dodatkami ;)

Pasta serowa z bia陰 papryk

ser chudy, bia造 100g

papryka bia豉, ilo嗆 wg uznania

oliwa z oliwek, 1 造磬a

olej lniany, 1 造磬a

przyprawy: kurkuma, s這dka i ostra papryka, majeranek, kminek, s鏊 i pieprz (oczywi軼ie wg uznania)

Bia陰 papryk kroimy w kostk. Ser bia造 rozdrabniamy w miseczce widelcem. Doprawiamy przyprawami do smaku. Mieszamy. Nast瘼nie dodajemy oliw z oliwek i olej lniany. Na koniec pokrojon papryk. Znowu mieszamy i odstawiamy na jaki czas do lod闚ki.

Jak dla mnie – prosto i smacznie :)

Taka pasta serowa 鈍ietnie komponuje si prawie ze wszystkimi warzywami. Jedna z innych ulubionych wersji to ta z dodatkiem m這dej cebulki.

Przepis oczywi軼ie taki sam jak powy瞠j, tylko, 瞠 dorzucamy m這d cebulk. Lub jak kto woli oczywi軼ie :)

鈔oda, 30 czerwca 2010
Lody bananowe

Zakocha豉m si :) Zakocha豉m si i to z wzajemno軼i! Odnalaz豉m swoj drug po堯wk. Jestem taka szcz窷liwa.

To jednak prawda, 瞠 kto si czubi ten si lubi ;) Na pocz徠ku to poznawanie nie sz這 nam najlepiej … Ba! Powiedzia豉bym, 瞠 bli瞠j by這 do walki ni mi這軼i. Ale oto moja Maszynka do lod闚 sta豉 si moj wielk mi這軼i ;) Jest wspania豉!

Dzi zarzucam genialny pomys na lody bananowe. Przepis poleci豉 mi (tak瞠 genialna) Cuda.wianki, za co bardzo dzi瘯uj, bo uratowa豉 moj wiar w swoje i mojej maszynki mo磧iwo軼i ;)

Lody s cudowne. Puszyste, lekkie, smaczne. Strasznie szybko schodz … Robi si w max. 20 min. Po wyci庵ni璚iu z maszynki masa jest tak idealna, 瞠 mo積a od razu formowa kulki i si zajada :] Po wyci庵ni璚iu z zamra瘸lki by造 twarde, ale po 5 min. konsystencja na powr鏒 idealna. Polecam!

Lody bananowe (bez jajek)

(przepis z tej strony klik!)

2 banany

200 ml 鄉ietany krem闚ki (u mnie 30%)

35 g cukru

odrobina soku z cytryny

od siebie doda豉m ok. 3 造磬i rumu

Banany pokroi豉m w plasterki. Wrzuci豉m do wysokiego naczynia. Do tego wsypa豉m cukier, wla豉m sok z cytryny, rum i 鄉ietank. Wszystko potraktowa豉m blenderem, 瞠by wysz豉 idealnie g豉dka, kremowa masa.

Wstawi豉m na noc do lod闚ki.

Rano o 6, przed prac, wla豉m mas do maszynki i kr璚i豉m lody :) Lody robimy wg instrukcji do naszej maszynki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie trwa這 to z jakie 20 min. By豉m pozytywnie zaskoczona, kiedy wesz豉m do kuchni a tu: o! gotowe :)

Musz przyzna, 瞠 to s idealne lody na pierwszy raz z nasz maszynk ;) Po prostu musz si uda. Przepis prosty, robi si szybko no a przede wszystkim ... jak smakuj :]

A znikaj tak szybko …

pi徠ek, 25 czerwca 2010
Owocowe Rafaello

No i sta這 si. Walka na linii Kamila – maszynka do lod闚. Chyba si nie lubimy … Albo nie dosz豉m jeszcze jaki jest jej ojczysty j瞛yk ;) Kompletnie nie mo瞠my si dogada … Ale si nie poddaj i wci捫 walcz. Kto wie? Mo瞠 pewnego dnia b璠ziemy najlepszymi przyjaci馧kami?

Chcia豉m wrzuci przepis na lody truskawkowe, no ale um闚my si … Kamieniami rzuca nie b璠 ;)

Ale truskawkowo b璠zie! O!

No wi璚 dzisiajtak romantycznie … Moje podrasowane Rafaello ;) Bo z d瞠mem i z cudownymi truskawkami.

Owocowy Rafaello

4 jajka

1 szkl cukru

¾ szkl m彗i pszennej

¼ szkl m彗i ziemniaczanej

1 造磬a proszku do pieczenia

½ cytryny, sok

rum

przegotowana woda

s這iczek d瞠mu porzeczkowego lub wi郾iowego (najlepiej 瞠by by kwa郾y) – u mnie schodzi jakie ¾ ale to ju jak kto woli :)

150g bia貫j czekolady

400 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

150g wi鏎ek kokosowych

owoce do posypania ( u mnie sezonowo – truskawki :) )

Pieczemy biszkopt.

Do miski wbijamy 4 jajka, najlepiej 瞠by by造 sch這dzone. Wsypujemy szklank cukru i miksujemy, stopniowo zwi瘯szaj帷 obroty. Do momentu a masa zwi瘯szy obj皻o嗆 i zmieni kolor z 鄴速ego na prawie 瞠 bia造 :) U mnie trwa to ok. 10 minut (tak, tak! potrzeba duuu穎 cierpliwo軼i).

Nast瘼nie partiami dodajemy przesian m彗 (pszenn i ziemniaczan). Na koniec proszek do pieczenia.

Tortownic (u mnie o 鈔ednicy 20 cm) wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla ciasto i wstawi do nagrzanego piekarnika do 170ºC i piec ok. 40 minut. Po tym czasie wy陰czy i pozostawi w piekarniku na jakie 30 min. Nast瘼nie wyci庵n望 biszkopt i poczeka, a wystygnie.

Wystudzony kroimy na dwie cz窷ci.

W szklance mieszamy p馧 soku z cytryny i na oko : rum i gor帷 wod (stosunkowo rumu powinno by mniej ni wody ;) ). Nast瘼nie skrapiamy przekrojone p豉ty biszkoptu. Najlepiej poczeka chwil 瞠by ciasto przesi彗這.

Masa: Na gotuj帷y si z wod garnek stawiamy metalow misk. ζmiemy bia陰 czekolad i rozpuszczamy w tzw. k徙ieli wodnej (ja dodaj troch mleka lub 鄉ietanki, 瞠by czekolada nie przywar豉). Rozpuszczon zostawiamy do ostygni璚ia. W tym czasie ubijamy krem闚k.

Do ubitej krem闚ki dodajemy ostudzon(!) bia陰 czekolad (je郵i b璠zie za ciep豉, 鄉ietanka si zwarzy). Miksujemy na najni窺zych obrotach. Na koniec dodajemy wi璚ej ni 2/3 z naszych wi鏎ek kokosowych ;)

Prze這瞠nie. Pierwszy blat smarujemy d瞠mem, nak豉damy 2 blat. Wyk豉damy ½ masy i nak豉damy 3 blat. Reszt masy rozsmarowa po bokach i na wierzchu. Ca這嗆 (i boki) posypa wi鏎kami kokosowymi, kt鏎e pozosta造. Wierzch posypa owocami (u mnie skrojone w plasterki truskawki :)).

Mo積a pola roztopion czekolad.

Ja zazwyczaj robi torta tak, 瞠by na noc posiedzia sobie w lod闚ce :) Wtedy si przegryza.

Nie pozostaje mi nic innego jak poszuka cierpliwo軼i do mojej maszynki. A! I dzi瘯uj za rady cuda.wianki :) Dajesz si喚 do dzia豉nia ;)

A teraz czas na Walencj! W niedziel - Mazurek! D帳rowskiego oczywi軼ie ;)

Btw. Przepis dodaj do akcji Sezon Truskawkowy 2010.

Sezon Truskawkowy 2010

niedziela, 13 czerwca 2010
Sernik z konfitur wi郾iow i czekolad

Mia豉m wrzuci pomys na co innego, ale dlatego 瞠 wr鏂i豉m z Krakowa, to w tym klimacie chcia豉bym pozosta :) Sernik i to magiczne miasto to dla mnie jedno嗆.

Ah, no i si zakocha豉m po raz kolejny … Nie bud嬈ie mnie z tego snu, a najlepiej pozw鏊cie tam jeszcze raz wr鏂i …

Sernik z konfitur wi郾iow i czekolad

*przepis po cz窷ci m鎩, ale na podstawiehttp://brulionzprzepisami.blox.pl/2010/04/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami.html

½ paczki ciastek SAN ZΜTOKΜSE (ja da豉m kokosowe)

50g mas豉
600g serka do sernik闚
2 jajka
½ opakowania budyniu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
100ml 鄉ietanki krem闚ki (ja da豉m 30%)
100g bia貫j czekolady

50g mlecznej lub gorzkiej czekolady

½ s這iczka konfitury wi郾iowej

Bia陰 czekolad siekamy na drobne kawa貫czki.

Przygotowa sp鏚: Ciastka mielimy na drobny py, tak 瞠by przypomina造 piasek. Do tego dodajemy wcze郾iej roztopione mas這. Wylepiamy tortownic wcze郾iej wy這穎n foli aluminiow (u mnie to by造 dwie prostok徠ne formy) i wk豉damy na jaki czas do lod闚ki.

Masa serowa: Ser miksujemy ze 鄉ietank. Ca造 czas miksuj帷 dodajemy po jednym jajku. Nast瘼nie partiami cukier puder, a p騧niej budy waniliowy. Ju nie miksuj帷 – dodajemy posiekan wcze郾iej bia陰 czekolad. Mieszamy.

Mas wylewamy na wylepiony sp鏚 ciasteczkowy.

Piek豉m godzin w 180 stopniach. Po tym czasie zostawi豉m jeszcze na p馧 godziny w piekarniku. P騧niej wyj窸am do ostygni璚ia. I na ca陰 noc do lod闚ki :)

Na taki sernik mo積a wyla roztopion w k徙ieli wodnej czekolad ( u mnie z 2-3 造磬ami mleka). Gdy ca這嗆 zastygnie, smarujemy konfitur wi郾iow.

Btw. mam, mam, mam! Mam maszynk do lod闚 :) I to tak sam jak cuda.wianki :))) Si b璠zie dzia這 ;)

I na koniec jedyne zdj璚ie, kt鏎e uda這 mi si zrobi (p騧niej by這 tak cudownie, 瞠 zapomnia豉m o tym, 瞠 mam przy sobie aparat, a szkoda! bo dzia這 si, oj dzia這 ;)).

I tak nasz Kolego u鄉iechaj si dzisiaj z podium ;) Trzymamy kciuki!

pi徠ek, 04 czerwca 2010
Spaghetti pomidorowe

Makaronos pomodoros :) Czyli spaghetti. Nie ma to jak wspania豉 kuchnia w這ska. I w dodatku w wersji wegetaria雟kiej!

Danie z dedykacj dla Kubicy. A dlatego, 瞠 za tydzie Kanada. A dlatego, 瞠 wraca po rocznej przerwie do kalendarza F1. A my si cieszymy bo ostatnim notowanym tam zwyci瞛c jest nasz Rodzynek :) Czyli przywo逝jemy wspomnienia sprzed dw鏂h lat. I mamy smaka na powt鏎k ;)

Spaghetti pomidorowe

Makaron pe軟oziarnisty (ilo嗆 wg uznania)

Puszka pomidor闚 w ca這軼i

M這da cebulka

Z帳ek czosnku

安ie瞠 listki bazylii

Oliwa z oliwek

Kostka warzywna

Przyprawy: s鏊, pieprz, s這dka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano

w mojej wersji tak瞠 kotlety sojowe

Makaron gotujemy al dente.

W tym samym czasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy oliw z oliwek. M這d cebul kroimy w kostk. Wrzucamy na patelni i trzymamy do zeszklenia. Dodajemy zmia盥穎ny z帳ek czosnku. Zdejmujemy z gazu. Pomidory z puszki traktujemy blenderem :) Dolewamy do cebuli z czosnkiem, ponownie stawiamy na gaz. Nast瘼nie dorzucamy kostk warzywn i przyprawy wg uznania. Mo積a dorzuci kotlety sojowe, pokrojone w paski lub tu鎍zyk z puszki (odcedzony i rozdrobniony). Gotujemy ok. 5 min.

Nak豉damy makaron, sos i dekorujemy listkami 鈍ie瞠j bazylii.

poniedzia貫k, 31 maja 2010
Zupa broku這wa

Za oknem szaro, ponuro i zimno … A u mnie w kuchni zielono, kolorowo i warzywnie :)

Nie ma to jak miska cieplutkiej i pysznej zupy broku這wej. I w dodatku bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Zupa broku這wa

500 ml wody

½ marchwi w korzeniu

mniej ni ½ pietruszki w korzeniu

p馧 ma貫j cebuli (najlepiej zmiesza m這d i czerwon)

kawa貫k selera w korzeniu

szklanka r騜yczek (u mnie + obrane 這dygi) broku豉

kostka warzywna (lub wg uznania)

przyprawy: kurkuma, s這dka papryka, s鏊, pieprz

oliwa z oliwek

jogurt naturalny

Na gotuj帷 si wod wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa w korzeniu. Gotujemy pod przykryciem, na ma造m ogniu ok. 15 minut.

Nast瘼nie wrzucamy kostk warzywn i przyprawy (ilo嗆 wg uznania). Mieszamy i chwil gotujemy.

Na koniec dodajemy g堯wny sk豉dnik – broku. Mo積a te doda listki 鈍ie瞠j bazylii. Broku造 powinny ugotowa si na p馧-twardo, nie powinny si rozgotowa. Ja zazwyczaj gotuj ok. 5 min.

Na koniec doprawiamy jogurtem naturalnym i oliw z oliwek.

Smacznego :)

sobota, 29 maja 2010
Owsianka z pryprawami

Jako, 瞠 jeszcze chwilk trwa Festiwal p豉tk闚 owsianych to do陰czam sw鎩 przepis na prost, ale jak瞠 aromatyczn i pyszn owsiank ;)

Owsianka z przyprawami

4 造磬i p豉tk闚 owsianych zwyk造ch

½ szklanka wody (wrz徠ku)

szczypta soli

przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir w proporcji 3:2:1,

造磬a oliwy z oliwek o smaku cytrynowym (lub kilka kropli soku wyci郾i皻ego z cytryny + 造磬i oliwy z oliwek, je郵i kto woli mo積a doda mas這);

造瞠czka miodu,

owoce wg uznania, mog by i 鈍ie瞠 (鈍ietnie sprawdza si banan) i suszone (ja u篡豉m daktyli), mo積a te doda orzechy

P豉tki wsypa do garnka i zala wrz徠kiem. Przykry pokrywk i odstawi na 10 min.

Nast瘼nie gotowa przez ok. 3 – 5 min. Pilnowa, 瞠by nie wykipia這 ;)

Dodajemy przyprawy. U mnie to wygl康a tak, 瞠 w ma造m kubeczku mieszam przyprawy.

Dodaj troszk gor帷ej wody i rozrabiam to, 瞠by w trakcie gotowania nie porobi造 si grudki. Mieszamy i gotujemy 2-3 min.

Owsiank zdejmujemy z gazu i dodajemy reszt dodatk闚 wg uznania :)

Podpinam si pod akcj:

Festiwal p豉tk闚 owsianych.

AKCJE

Sezon Truskawkowy 2010

Nie wyra瘸m zgody na kopiowanie i wykorzystywanie moich autorskich zdj耩 znajduj帷ych si na tym blogu.